Business Leaders: Povestea Oh Kimono: „Suntem primul brand din România care realizează exclusiv kimonouri reinterpretate după modelul japonez“

business leaders oh kimono oh kimono olivia dejeu

Povestea Oliviei Dejeu, fondatoarea Oh Kimono: „Suntem primul brand din România care realizează exclusiv kimonouri reinterpretate după modelul japonez“

 

În spatele brandului Oh Kimono se află o poveste autentică despre pasiunea pentru tradițiile asiatice dar și despre determinarea unei românce de a aduce colecții de kimonouri unice pe piața locală.

Admirând încă din copilărie outfiturile pline de culoare și stil ale mamei sale, Olivia Dejeu, fondatoarea Oh Kimono, a crescut cu visul de a crea ceva similar, dar într-un mod care să o reprezinte. Lăsat deoparte pentru ani buni, visul a revenit la viață în timpul călătoriilor sale în Asia, unde a descoperit lumea vibrantă și plină de inspirație a acestei culturi. Fascinată de culorile și simbolurile acestor locuri, Olivia a simțit că este momentul să își transforme visul în realitate. Cu pasiune și determinare a început să creeze primele kimonouri din țesături achiziționate în Vietnam. Lansarea acestora a fost făcută pe Instagram, de acolo venind și primele sale comenzi.

Unul dintre elementele definitorii ale brandului Oh Kimono este abordarea sustenabilă. Olivia îmbină moda cu responsabilitatea față de mediu, folosind materiale reciclate și fibre naturale. Fiecare kimono este realizat în ediție limitată și spune o poveste unică, transformând moda tradițională într-un stil de viață urban contemporan.

Cu planuri de extindere și dorință de inovare, Oh Kimono este o călătorie continuă pentru Olivia și o oportunitate de a crea designuri noi pline de culoare și stil.

Business Leaders: Ne poți povesti momentul sau experiența care a aprins scânteia pentru crearea brandului Oh Kimono?

Olivia Dejeu, fondatoarea Oh Kimono: A fost o dorință arzătoare de când eram mică și o admiram pe mama în outfiturile ei minunate, pline de culoare. Nu știu cum reușea dar arăta mereu impecabil și la modă. În timp am tot încercat să îmi croiesc un drum lucrând pentru diverși designeri. Apoi am ajuns în Asia, prima oară în Bali, a doua oară în Vietnam. Am fost fascinată. Nu știam pe unde să mă mai uit, ce poze să mai fac. Totul era viață, totul era culoare, simboluri, zâmbete. Eu îmi hrănesc inspirația din mediul în care mă aflu. Mă inspiră lucuri simple: o stradă, o cafenea, un om, o bicicletă. Atunci am decis că e momentul să încep drumul acesta, așa cum știu, dar cel mai mult, cum nu știu. Nu aveam cunoștințele necesare de business, nici măcar de croitorie. Dar am început cu câteva kimonouri din Vietnam, pe care le-am postat pe Instagram. Aveam doar câțiva urmăritori, dar au fost foarte bine primite. Am înțeles atunci că ar putea fi căutate și am început să creez modele unice. Am crescut ușor și lent, pentru că mă descopeream și pe mine în același timp. Așa am ajuns la colecții întregi și la comenzi custom.

Cum au influențat călătoriile tale în Asia viziunea și designul kimonourilor?

Kimonourile noastre inspiră viața. Cred că sunt alive prin puterea culorilor și a patternurilor deosebite. Iar mânecile în stil japonez, unele mai exagerate, altele mai ușor de purtat, mai mici, au fost statementul brandului nostru.

Am fost primul brand din România care realizează exclusiv kimonouri, în ediție limitată, reinterpretate după modelul japonez. Desigur, multe alte branduri apoi au încercat să copieze modelele noastre. Dar nu ne-am alarmat, înseamnă că ceva bine tot facem dacă și alții vor să preia.

 

Cum reușești să îmbini moda cu responsabilitatea față de mediu?

Nu este un drum ușor de parcurs, nu am reușit 100%. Pentru că 100% înseamnă să ai grijă ca fiecare ață să fie naturală, să fie corespunzătoare, fiecare centimetru să fie conform sustenabilității. Însă evoluăm zi de zi și învățăm să folosim materiale naturale, să reciclăm, să cumpărăm materiale reciclate.

Îmbinăm moda realizând colecții care se pliază poate și pe culorile anului sau trendurile de călătorie ale anului, dar nu mă las ghidată de acestea. Uneori așa se nimerește. De exemplu, colecția Oh, Amalfi! a apărut fix când Amalfi era un hot spot.

Creez colecțiile după ce ardoare am în suflet în anul respectiv sau din ardoarea pe care am avut-o odată față de un loc. Fiecare loc din lume e special și sunt privilegiată că am reușit să văd atât de multe. De aceea le dedic câte o colecție pentru sentimente de bucurie, admirație, feminitate, libertatea de a călători, de a fi tu cu tine, de a te simți bine zburdând sau mergând prin casă în kimono sau pe o plajă în Maldive în kimono.

Revenind la sustenabilitate, ne-am propus să ne implicăm în diverse inițiative pentru conservare în România și ne-ar face plăcere să realizăm ediții unice de kimono pentru a fi licitate în scop caritabil.

Cum selectezi materialele pentru fiecare kimono și ce importanță au acestea în calitatea finală a produsului?

Într-adevăr, căutăm luni de zile până găsim materialele pentru kimonouri, este un proces îndelung și greoi. Le selectez în funcție de ce mă inspiră. De exemplu, pot să am în minte anumite modele, apoi pornesc în căutarea materialelor similare. Mai merg apoi la pas să găsesc prin coșuri și diverse magazine metraje mici, pe care le valorificăm în kimonouri. Cumpăr metraje unice din Europa și Asia care se potrivesc cu simbolurile colecției. Materialul este cel mai important la un kimono, pentru că acesta trebuie să fie fin, delicat, să te facă să te simți ușoară când îl porți. Aceasta a și fost ideea, kimonourile japoneze tradiționale fiind extrem de greoaie, foarte lungi și grele, de multe ori din materiale de genul poliester.

Kimonourile noastre sunt în primul rând comode, fine, confortabile. Nu agresează pielea, mai ales pe timpul verii, când sunt purtate la plajă. Multe din clientele noastre cumpără de la noi recurent fiindcă au diverse alergii iar materialele naturale nu provoacă astfel de reacții. Este important să ai un material de calitate, chiar dacă este mai scump și îți crește costul de producție. Pentru mine contează foarte cum se simte persoana care poartă articolele brandului Oh Kimono.

 

Ce face un kimono al brandului tău unic? Ne poți descrie procesul de creație, de la idee la produsul finit?

În primul rând, faptul că fiecare model este ediție limitată. Uneori putem avea doar 5 bucăți dintr-un model, fiindcă lucrăm și cu materiale care ar ajunge waste, în metraje foarte mici. În al doilea rând, când porți Oh Kimono, intri în povestea noastră. Multe din cliente au ajuns să mă cunoască și, pe cât posibil, cu fiecare clientă am o interacțiune personală în limita timpului disponibil. Îmi face plăcere să le consiliez, avem și mulți clienți care își realizează kimonoul dorit în stil made to measure.

Procesul de creație este puțin haotic, nu sunt o fire ordonată. Gândesc non-stop, I overthink, I think and then I stop and think again. Uneori asta poate fi un dezavantaj în viață, însă în creație este ceea ce îmi permite să mă gândesc la ce kimonouri vreau să realizez.

De obicei, închid ochii și mă gândesc la un loc. Apoi la culorile de acolo, la patternuri. Mă las ghidată de sentimentul cel mai puternic. Și încep să caut materiale care să poată fi folosite în colecția respectivă. Nu lucrez cu modele și schițe, lucrez cu o croitoreasă pricepută care mă înțelege perfect.

Pe viitor mi-am propus să creez propriile patternuri și să colaborez cu o fabrică din Asia. Creștem unicitatea brandului având propriile noastre simboluri.

Cum reușești să adaptezi o vestimentație tradițională, cum ar fi kimono, pentru a se potrivi cu moda contemporană și stilul de viață urban?

Asta a fost mai greu la început când am dat startul în România, singura întrebare care curgea non-stop pe toate rețelele noastre era: „Unde să-l port?’’. Au trecut câțiva ani și întrebarea și-a găsit răspuns. Îl poți purta oriunde: în casă, la un party, la o nuntă, pe plajă, în vacanțe, oriunde. E timeless, nu are loc și spațiu, e foarte versatil, îl poți purta peste blugi și un top, ca o jachetă, îl poți purta peste alte rochii, pentru un look mega chic și luxury. Merge combinat în mii de feluri și accesorizat cam cu orice ai la îndemână în garderobă.

În ce mod specific cultura și arta asiatică influențează designul kimonourilor tale? Există anumite simboluri sau motive care sunt deosebit de semnificative pentru tine?

Anumite colecții au fost puternic influențate de cultura și arta asiatică. În colecția Oh, Ronami, de exemplu, care vine de la „Ro-Romania“ și „nami-de la val în japoneza’’, am îmbinat simbolurile clasice japoneze cu cele tradiționale românești. Anul acesta vom avea o colecție capsulă cu motive pictate de mână, japoneze. Va fi highlight-ul începutului de primăvară. Fiecare kimono este un dar pentru persoana care îl va primi, în sensul că primește și însemnătatea simbolurilor de pe kimono.

 

Care au fost cele mai mari provocări în drumul tău de a transforma Oh Kimono într-un brand cunoscut?

Faptul că nu am avut un investitor sau cineva pe care să mă bazez în creșterea brandului. Mulți poate trec prin asta și nu spun, însă eu o spun.

Sunt în căutarea unui partener de lungă durată, pentru că brandul se va extinde și are nevoie de infuzie de capital.

Creșterea de până acum a fost făcută în mod organic, nu am avut alături un investitor pentru marketing și advertising. Acum urmează să fac și acest pas. Iar provocarea cea mai mare a fost lipsa de încredere a celorlalți când auzeau că vreau să fac un brand de kimonouri în România. Mulți nu au crezut în frumusețea și potențialul visului meu. Dar iată că încet a ajuns un brand cunoscut.

Cred că succesul a venit și datorită faptului că am pus suflet în tot ceea ce am făcut. Și oamenii au simțit și au apreciat.

Ce mesaj dorești să transmită fiecare kimono purtătoarelor sale?

Că fiecare femeie este unică, este frumoasă și merită tot ce este mai bun în lume. Și că merită să se răsfețe, să fie ca într-un film când se trezește dimineața să își bea cafeaua pe balcon, într-un kimono splendid de mătase sau satin. Că poți fi sexy și atrăgătoare și în pijamale, în casă. Dacă pui un kimono peste acestea ziua ți se transformă. Desigur, la fel și în cazul bărbaților care ne poartă kimonourile sau jachetele. Acel gen de bărbat atrăgător, cu încredere de sine.

 

Cum vezi viitorul Oh Kimono? Există planuri de extindere sau noi direcții de explorat în design?

Da, am introdus acum primele kaftane și accesorii. Anul acesta ne extindem pe zona de accesorii și rochii kimono. Apoi vom deschide un nou shop dedicat bebelușilor. Sunt foarte entuziasmată și cred că noile creații vor fi peste tot în online. Și nu numai. Ne dorim să ajungem și în câteva din noile shopuri sustenabile din București și din țară.

Ce sfaturi ai pentru tinerii antreprenori care doresc să-și urmeze pasiunea în domeniul modei?
Să nu asculte pe nimeni. Să nu asculte de părerea celorlalți, să se încreadă în mâinile lor și în mințile lor, pentru că vor reuși. Dar, în același timp, să nu fie cu nasul pe sus, să nu fie aroganți. Stima de sine e bună, însă tot ce este mult strică. Să creadă în ei și să capete acel sentiment de „good enough’’.

 

Comparându-te cu femeia care a plecat pentru prima dată în Asia, cum crezi că te-ai schimbat de atunci?

Da, a trecut ceva timp de atunci. Mă simțeam mai mult ca o fată care abia deschidea ochii, vedeam lumea poate în mii de nuanțe roz. Acum, după diverse experiențe, o văd un pic diferit. Probabil nu mai sunt atât de naivă.

Cred că am trăit mult timp cu senzația că absolut toată lumea este bună. Și am descoperit că nu e așa. Dar viața este frumoasă. Oriunde am fi și orice avem ocazia să experimentăm, e un privilegiu că suntem acolo.

Cum te-a schimbat personal și profesional experiența de a crea Oh Kimono?

Este ca și cum aș fi crescut un copil. Pentru că am pus tot ce am avut: suflet, timp, bani, creație, lacrimi. Este greu să legi prietenii adevărate în industria aceasta, deși eu zic că este loc pentru toată lumea. Am ales să ies puțin din standard, să am o creștere organică și altfel să mă diferențiez de alte branduri. Aș putea lucra la Oh Kimono 24 / 7 și nu aș simți efortul. Nu este ușor, dar este ca un dar. Mă face să mă simt eu, să fiu creativă în continuare, să simt că dau lumii ceva ce rămâne în timp.


Lizeta Maria


Older Post Newer Post